Recyklace moči

23.8.2017
Mikroskopický snímek kvasinek Yarrowia lipolytica v 400 násobném zvětšení po obarvení methylenovou modří  (A doubt (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons).

O technologii, jak z moči získávat užitečné sloučeniny, přednášel Mark A. Blenner z Clemson University v Jižní Karolíně na právě probíhající 254.národní konferenci Americké Chemické společnosti (American Chemical Society) ve Washingtonu. Moč je cenným zdrojem dusíku, který obsahuje zejména ve formě močoviny NH2CONH2. Zpracovává ji na omega-3 mastné kyseliny a suroviny pro výrobu plastů pomocí kvasinek Yarrowia lipolytica. Na obrázku vidíme jejich mikroskopický snímek v 400 násobném zvětšení po obarvení methylenovou modří (A doubt (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons).

Blennerův postup by mohl být zajímavý při delších kosmických letech, kdy je třeba pečlivě zvažovat každý gram nákladu. Jako nezbytný zdroj uhlíku poslouží oxid uhličitý vydechovaný astronauty. V plynné podobě ho kvasinky neumí využít, takže je třeba ho přeměnit pomocí řas (algae) nebo sinic (cyanobacteria) na složitější organické sloučeniny. Omega-3 mastné kyseliny jsou pro náš organismus nezbytné a zároveň si je neumíme udělat. Při dlouhém skladování se samovolně rozkládají. Z polyesterů získaných pomocí kvasinek 3D tiskárna vyrobí všechny potřebné věci.

Na Mezinárodní vesmírné stanici se moč astronautů recykluje na pitnou vodu pomocí destilace a desinfekce jodem. Jiné sloučeniny než H2O se z ní zatím nevyužívají.

 
Odeslat komentář k článku "Recyklace moči "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Recyklace moči " e-mailem

Diskuse/Aktualizace